Interview met imker Gosjo

Het is heet eind juni in het zuid-oosten van Bulgarije en aan de rand van Strandja in de warme middag hebben we een afspraak met imker Gosjo. Gepensioneerd politiechef Gosjo (57) is sinds het begin gedurende de oprichting en ontwikkeling van Heart of Strandja Nature Products betrokken geweest en is een van de betrouwbare imkers die zich bij Heart of Strandja hebben aangesloten.

Hij heeft inmiddels 23 jaar imker ervaring en heeft het vak geleerd van zijn vader. Ook de benodigde diploma's heeft hij op zak via de universiteit van Stara Zagora, dit is vergelijkbaar met het Nederlandse NBV diploma. Dat de samenwerking al vruchten afwerpt is duidelijk. Heart of Strandja koopt de geoogste honing op, daardoor komt er weer financiële ruimte vrij om de imkerij uit te breiden van 50 naar 70 bijenkasten.

In 2019 hoopt Gosjo op een verdere uitbreiding naar 100 bijenkasten. Zijn imkerij levert ons Koriander honing, Zonnebloem honing, Bloemen honing en dit jaar voor het eerst Koolzaad honing. De Koolzaad honing hebben wij reeds verpot en zal eerdaags voornamelijk online beschikbaar komen via onze reseller in Nederland www.honingonline.nl/Strandja-honing

Gosjo geeft aan dat de Koriander honing oogst dit jaar uitermate slecht was. Met name door grote droogte op het moment van bloei verdroogd de bloesem van de planten en verdorren de gewassen snel, daardoor valt de nectarwinning tegen en dus ook de uiteindelijke Koriander honing oogst met zijn heerlijke en specifieke smaak. Wij zullen het moeten doen dus dit jaar met slechts enkele honderden kilo' s Koriander honing welke zal resulteren in een sold out tegen het einde van 2018 begin 2019. We zullen waarschijnlijk even zonder zitten zo het lijkt!

Wat dat betreft blijft de natuur de natuur en doet zij wat haar wil is evenals de bijen.

Aan het einde van het gesprek geeft Gosjo aan welke inmiddels ook een vriend is geworden dat hij ook bijenvolken opkweekt en verkoopt. Dit is een mooie BIJkomstigheid voor ons om onze eigen imkerij ook verder uit te breiden.

Wij bedanken Gosjo voor zijn inzet, hulp en mooie producten, hiervan zullen wij en vele anderen hopelijk nog lang van kunnen genieten!

#strandja #natuur #honing #bijenhouden #bijenkasten #bijenvolken #korianderhoning #koolzaadhoning #bloemenhoning

Uitgelichte berichten
Recente berichten